_________ استفاده از مطالب اين سايت با ذکر منبع بلامانع است _________

" کانون ایران قلم"

kanoon@iran-ghalam.de

info@iran-ghalam.de

www.iran-ghalam.de

 گزارش راند و چند نکته غفلت شده درباره سازمان مجاهدین

قسمت اول و دوم

 

03.10.2009

بهار ایرانی، مجاهدین دبلیو اس
http://www.mojahedin.ws/article/show.php?id=3345

گزارش موسسه راند(Rand) درباره سازمان مجاهدین خلق علیرغم چرخه تولید و تحقیقاتی آن، می توان آخرین موضع گیری تحلیلی ایالات متحده آمریکا درباره این سازمان تلقی کرد. این گزارش به واقع در تکمله اولین بیانیه آمریکا در سال 1997 و بیانیه آوریل 2007 درباره سازمان مجاهدین خلق می باشد که طی سال های گذشته صادر شده است. وجه اشتراک این بیانیه ها تاکید بر تروریست و فرقه - شخصیتی بودن مجاهدین دارد.

{رهبر مجاهدین مریم رجوی یک فرقه ی شخصیتی برپا نموده است.} بیانیه آوریل 2007 وزارت امور خارجه آمریکا.

حقیقت این است که آمریکا در این اظهارات حقیقت تازه ای درباره سازمان کشف نکرده و تنها مهر تائیدی بر تحلیل ها و دیدگاه های اعضای جداشده و جریان های سیاسی زده که بیش از دو دهه درباره سازمان و ماهیت آن افشاگری می کنند. اما در عین حال واقع بینی و اهتمام آمریکایی ها تا این اندازه هم نشان از تمایل به جستجوی شناخت ماهیت مجاهدین می کند. این یادداشت به انگیزه ابهامات و نکات تعمق انگیز در گزارش راند از جمله راه حل بازگرداندن اعضای سازمان مجاهدین به ایران به مثابه یکی از چند گزینه گزارش راند تنظیم شده است. لازم است قبل از هر چیز به این نکته گزارش اشاره کنم که ابراز شده، مجاهدین یک گروه منحصر و در نوع خود ناشناخته هستند که باید از تجارب گذشته برای شناخت و دفع خطرات مجاهدین و گروه های مشابه آن در آینده استفاده شود. پیشتر آمریکایی ها تاکید داشتند، {اعضاء و رهبری مجاهدین خلق در سراسر جهان این ظرفیت و اراده را دارند که در اروپا، خاورمیانه، ایالات متحده، کانادا و ... عملیات تروریستی انجام دهند.} همان. اینکه آیا چنین گزینه ای راه حل واقع بینانه برای دفع چنین خطری باشد، جای بحث و تعمق بسیار دارد.

ضروری است در این زمینه یادآور شویم، همانگونه که به نظر آمریکا مجاهدین یک گروه ناشناخته و منحصر است، علی القاعده راه حل های دفع و مهار آن نیز باید منحصر، بدیع و تازه باشد. راه حل هایی که راند مطرح می کند، نه تنها هیچ تضمینی در پی ندارد، که بعضا به تکثیر و رشد مجاهدین منتهی خواهد شد و تعجب آور اینکه این راه حل ها پیشتر به رفع تکلیف و انداختن توپ به زمین دیگران شباهت دارد. کاری که به صورت ظاهرالصلاح آمریکا با واگذار کردن کنترل قرارگاه اشرف و مسئولیت تعیین تکلیف مجاهدین استارت آن را زدند و ادعا کردند سرنوشت مجاهدین را بعهده دولت قانونی عراق واگذار کرده اند. اما در عمل نشان می دهند که چندان تمایلی به تعیین تکلیف مجاهدین و حداقل در کشوری که مجاهدین به انحاء مختلف بر مردم آن ظلم کرده را نیز ندارند. حقی که دولت عراق بر اساس مصوبات قانونی خود با مجاهدین از آن برخوردار است. علیرغم گزارش راند مبنی بر وجود زمینه های قانونی برای پیگیری حقوقی و به محاکمه کشاندن سران مجاهدین در نتیجه گیری های خود از طرح این گزینه طفره می رود. و مشخص نیست چرا علیرغم اذعان به بحث انگیز بودن و غیر قانونی بودن موضوع حفاظت از مجاهدین، چرا موضوع برخوردهای دولت عراق با مجاهدین با اما و اگر مطرح می شد. نکته قابل تعمق دیگر ارائه راه حل بازگرداندن اعضای مجاهدین به ایران و پیرو اعلام عفو عمومی آنها توسط جمهوری اسلامی است.

راند در بخشی از گزارش خود تحت عنوان راه حل های کوتاه مدت برای مجاهدین می نویسد،{هر عضو مجاهدین خلق که از جانب جمهوری اسلامی ایران شامل عفو می گردد باید به ایران بازگردانده شود.}گزارش در تائید دیدگاه خود و تضمین جانی این راه حل می نویسد، {تا امروز به هرحال هیچ مدرکی دال بر اینکه ایران در اعطای عفو به اعضای سابق سازمان مجاهدین خلق که به ایران بازگشته اند کوتاهی کرده باشد وجود ندارد.}نویسندگان گزارش فراموش می کنند تصحیح نمایند، افراد مورد نظر تمامی به میل و اراده خود و در وضعیت داوطلبانه به ایران بازگشته اند و نه از سر ناگزیری و آن هم نه به طور جمعی و تشکیلاتی. این ادعا در شرایطی مطرح می شود که پیشتر دولت ایالات متحده آمریکا هم به طور شفاف بر نداشتن پایگاه اجتماعی و مشروعیت مردمی مجاهدین در ایران تاکید کرده، و هم صراحتا اذعان داشته مجاهدین مورد غضب مردم ایران هستند.{در سال 1979، گروه مجاهدین به دلیل عملکرد منفی خود به سرعت مورد غضب مردم ایران قرار گرفت.} بیانیه آوریل 2007 وزارت امور خارجه آمریکا.

معلوم نیست گزارش راند بر اساس چه درک واقع بینانه ای به این نتیجه گیری و طرح این گزینه رسیده است. آن هم در شرایط که نویسندگان گزارش پیشتر بر این معنی تاکید ورزیده اند که، {تمامی شواهد نشان می دهند که هیچ کشوری به غیر از ایران گروه را نخواهد پذیرفت.} گزارش راند قسمت سوم. معلوم نیست گروهی که هیچ کشوری در دنیا حاضر به پذیرش و پناه دادن به آن نیست و به ادعای نویسندگان گزارش به دلیل قرار گرفتن در کنار اشغالگران خاک ایران، خشم مردم را برانگیخته، {زمانی که در عراق مستقر گردیده و علیه نیروهای ایرانی در اتحاد با صدام وارد جنگ شد، این گروه خشم مردم ایران را به خود خرید.} فصل سوم گزارش راند. بر اساس چه شرایط و کدام مقبولیت اجتماعی می تواند به ایران برگردد. این غفلت ها در گزارش راند نشان می دهد، آمریکایی ها حداقل در محاسبات و ارزیابی از مجاهدین همیشه چند گام اساسی از واقعیت امر و پیش بینی های آینده عقب تر هستند، به همین دلایل در ارائه راه حل های فرضی خود نیز تابع همین غفلت ها می باشند و یا اینکه تعمدا محافظه کاری پیشه می کنند.

راه حل های پیشنهادی موسسه راند هیچ مشکلی نه از وضعیت موجود مجاهدین حل می کند و نه از ترس خودآگاه و بالقوه آمریکا از مجاهدین. راه حل وضعیت موجود چنانچه اشاره شد در اتخاذ روش های متناسب و درخور با گروهی است که اولا به زعم آمریکایی ها غیر قابل اعتماد، دوم عجیب و ناشناخته و سوم اغفال کننده و خبیث هستند. این نشانه ها در مواضع آمریکایی ها اما عملا هیچگاه به درک تازه و اتخاذ روش های درخور برای عقب راندن مجاهدین از سنگرهای به ناحق فتح شده شان در عراق و عرصه جهانی و صحنه تروریسم و در نهایت مهار و کنترل یک فرقه شخصیتی خطرناک منجر نشده است.

-----------

قسمت اول

گزارش راند و چند نکته غفلت شده درباره سازمان مجاهدین

.گزارش 2009 موسسه راند(Rand) درباره سازمان مجاهدین خلق علیرغم چرخه تولید و تحقیقاتی آن، می توان آخرین موضع گیری تحلیلی ایالات متحده آمریکا درباره این سازمان تلقی کرد. این گزارش به واقع در تکمله اولین بیانیه آمریکا در سال 1997 و بیانیه آوریل 2007 درباره سازمان مجاهدین خلق می باشد که طی سال های گذشته صادر شده است. وجه اشتراک این بیانیه ها تاکید بر تروریست و فرقه - شخصیتی بودن مجاهدین دارد. {رهبر مجاهدین مریم رجوی یک فرقه ی شخصیتی برپا نموده است.} بیانیه آوریل 2007 وزارت امور خارجه آمریکا. حقیقت این است که آمریکا در این اظهارات حقیقت تازه ای درباره سازمان کشف نکرده و تنها مهر تائیدی بر تحلیل ها و دیدگاه های اعضای جداشده و جریان های سیاسی زده که بیش از دو دهه درباره سازمان و ماهیت آن افشاگری می کنند. اما در عین حال واقع بینی و اهتمام آمریکایی ها تا این اندازه هم نشان از تمایل به جستجوی شناخت ماهیت مجاهدین می کند.

این یادداشت به انگیزه ابهامات و نکات تعمق انگیز در گزارش راند از جمله راه حل بازگرداندن اعضای سازمان مجاهدین به ایران به مثابه یکی از چند گزینه گزارش راند تنظیم شده است. لازم است قبل از هر چیز به این نکته گزارش اشاره کنم که ابراز شده، مجاهدین یک گروه منحصر و در نوع خود ناشناخته هستند که باید از تجارب گذشته برای شناخت و دفع خطرات مجاهدین و گروه های مشابه آن در آینده استفاده شود. پیشتر آمریکایی ها تاکید داشتند، {اعضاء و رهبری مجاهدین خلق در سراسر جهان این ظرفیت و اراده را دارند که در اروپا، خاورمیانه، ایالات متحده، کانادا و ... عملیات تروریستی انجام دهند.} همان. اینکه آیا چنین گزینه ای راه حل واقع بینانه برای دفع چنین خطری باشد، جای بحث و تعمق بسیار دارد. ضروری است در این زمینه یادآور شویم، همانگونه که به نظر آمریکا مجاهدین یک گروه ناشناخته و منحصر است، علی القاعده راه حل های دفع و مهار آن نیز باید منحصر، بدیع و تازه باشد. راه حل هایی که راند مطرح می کند، نه تنها هیچ تضمینی در پی ندارد، که بعضا به تکثیر و رشد مجاهدین منتهی خواهد شد و تعجب آور اینکه این راه حل ها پیشتر به رفع تکلیف و انداختن توپ به زمین دیگران شباهت دارد. کاری که به صورت ظاهرالصلاح آمریکا با واگذار کردن کنترل قرارگاه اشرف و مسئولیت تعیین تکلیف مجاهدین استارت آن را زدند و ادعا کردند سرنوشت مجاهدین را بعهده دولت قانونی عراق واگذار کرده اند. اما در عمل نشان می دهند که چندان تمایلی به تعیین تکلیف مجاهدین و حداقل در کشوری که مجاهدین به انحاء مختلف بر مردم آن ظلم کرده را نیز ندارند. حقی که دولت عراق بر اساس مصوبات قانونی خود با مجاهدین از آن برخوردار است.

علیرغم گزارش راند مبنی بر وجود زمینه های قانونی برای پیگیری حقوقی و به محاکمه کشاندن سران مجاهدین در نتیجه گیری های خود از طرح این گزینه طفره می رود. و مشخص نیست چرا علیرغم اذعان به بحث انگیز بودن و غیر قانونی بودن موضوع حفاظت از مجاهدین، چرا موضوع برخوردهای دولت عراق با مجاهدین با اما و اگر مطرح می شد. نکته قابل تعمق دیگر ارائه راه حل بازگرداندن اعضای مجاهدین به ایران و پیرو اعلام عفو عمومی آنها توسط جمهوری اسلامی است. راند در بخشی از گزارش خود تحت عنوان راه حل های کوتاه مدت برای مجاهدین می نویسد،{هر عضو مجاهدین خلق که از جانب جمهوری اسلامی ایران شامل عفو می گردد باید به ایران بازگردانده شود.}گزارش در تائید دیدگاه خود و تضمین جانی این راه حل می نویسد، {تا امروز به هرحال هیچ مدرکی دال بر اینکه ایران در اعطای عفو به اعضای سابق سازمان مجاهدین خلق که به ایران بازگشته اند کوتاهی کرده باشد وجود ندارد.}نویسندگان گزارش فراموش می کنند تصحیح نمایند، افراد مورد نظر تمامی به میل و اراده خود و در وضعیت داوطلبانه به ایران بازگشته اند و نه از سر ناگزیری و آن هم نه به طور جمعی و تشکیلاتی. این ادعا در شرایطی مطرح می شود که پیشتر دولت ایالات متحده آمریکا هم به طور شفاف بر نداشتن پایگاه اجتماعی و مشروعیت مردمی مجاهدین در ایران تاکید کرده، و هم صراحتا اذعان داشته مجاهدین مورد غضب مردم ایران هستند.{در سال 1979، گروه مجاهدین به دلیل عملکرد منفی خود به سرعت مورد غضب مردم ایران قرار گرفت.} بیانیه آوریل 2007 وزارت امور خارجه آمریکا.

معلوم نیست گزارش راند بر اساس چه درک واقع بینانه ای به این نتیجه گیری و طرح این گزینه رسیده است. آن هم در شرایط که نویسندگان گزارش پیشتر بر این معنی تاکید ورزیده اند که، {تمامی شواهد نشان می دهند که هیچ کشوری به غیر از ایران گروه را نخواهد پذیرفت.} گزارش راند قسمت سوم. معلوم نیست گروهی که هیچ کشوری در دنیا حاضر به پذیرش و پناه دادن به آن نیست و به ادعای نویسندگان گزارش به دلیل قرار گرفتن در کنار اشغالگران خاک ایران، خشم مردم را برانگیخته، {زمانی که در عراق مستقر گردیده و علیه نیروهای ایرانی در اتحاد با صدام وارد جنگ شد، این گروه خشم مردم ایران را به خود خرید.} فصل سوم گزارش راند. بر اساس چه شرایط و کدام مقبولیت اجتماعی می تواند به ایران برگردد. این غفلت ها در گزارش راند نشان می دهد، آمریکایی ها حداقل در محاسبات و ارزیابی از مجاهدین همیشه چند گام اساسی از واقعیت امر و پیش بینی های آینده عقب تر هستند، به همین دلایل در ارائه راه حل های فرضی خود نیز تابع همین غفلت ها می باشند و یا اینکه تعمدا محافظه کاری پیشه می کنند. راه حل های پیشنهادی موسسه راند هیچ مشکلی نه از وضعیت موجود مجاهدین حل می کند و نه از ترس خودآگاه و بالقوه آمریکا از مجاهدین.

راه حل وضعیت موجود چنانچه اشاره شد در اتخاذ روش های متناسب و درخور با گروهی است که اولا به زعم آمریکایی ها غیر قابل اعتماد، دوم عجیب و ناشناخته و سوم اغفال کننده و خبیث هستند. این نشانه ها در مواضع آمریکایی ها اما عملا هیچگاه به درک تازه و اتخاذ روش های درخور برای عقب راندن مجاهدین از سنگرهای به ناحق فتح شده شان در عراق و عرصه جهانی و صحنه تروریسم و در نهایت مهار و کنترل یک فرقه شخصیتی خطرناک منجر نشده است.

 

مطالبی در ارتباط:

ــ گفتگوی خانم بتول ملکی با آقای هادی شمس حائری در شهر ژنو "ضرورت فوری خروج مجاهدین خلق از عراق " ( ایران قلم )

ــ گزارش تکمیلی از حضور هیئتی از فعالان حقوق بشر در شهر ژنو ( ایران قلم )

ــ ما و سیاست اروپایی در قبال مجاهدین  ( جواد فیروزمند )

ــ حضور هیئتی از فعالان حقوق بشر در شهر ژنو ( ایران قلم )

ــ 11 سپتامبر و درس های نیاموخته آمریکا از مجاهدین و تروریسم  ( بهار ایرانی )

ــ خشونت نهادينه شده در اشرف ( مزدا پارسی )

ــ مجاهدين كيستند و چرا نيروهاي عراقي به پايگاهشان حمله كردند؟ ( كريستين سانيس مانيتور )

ــ آیا وقت آن نرسیده که فرانسه هم به فکر تشکیل کمیته تعیین تکلیف اوور باشد ( بهار ایرانی )

ــ مصاحبه پرس تی وی با عضو سابق گروهک تروریستی مجاهدین خلق ( پرس تی وی )

ــ گزارش انستیتوی تحقیقات دفاع ملی (RAND)  مقدمه بعلاوه بخش های اول و دوم ( ایران اینترلینک)

ــ رايزني‌هاي عراق با سازمان ملل براي يافتن محلي براي انتقال مجاهدین ( فارس )

ــ چرا هیچ فرزندی در سازمان مجاهدین متولد نشد؟ ( محمد حسین سبحانی)

ــ چرا سازمان مجاهدین خلق  اسماعیل وفا یغمایی را نیز تحمل نمی کند؟ ( ایران قلم )

ــ چگونه می توان به ساکنین کمپ اشرف کمک کرد؟  ( پیام رهایی )

ــ دیدار هیئتی از انجمن ایران باستان با مقامات سفارت ایتالیا در پاریس ( ایران باستان ، آینده درخشان )

ــ التماس سازمان مجاهدین خلق به مقامات اردن: ما را بپذیرید! ( عصر ایران )

ــ نامه سرگشاده کانون ایران قلم به آقای فرانکو فراتینی وزیرخارجه ایتالیا  ( ایران قلم )

ــ کلینتون: مسئله اشرف باید طبق قوانین داخلی عراق حل شود ( خبرگزاری آلمان )

ــ نامه ای به سیاوش  ( جواد فیروزمند )

ــ کانون ایران قلم خشونت پلیس عراق و سیاست های رهبری فرقه مجاهدین خلق را محکوم می کند ( ایران قلم )

ــ دولت عراق کنترل اردوگاه اشرف را در دست گرفت ( بی بی سی )

ــ

ــ پذیرش ولایت فقیه توسط آقای رجوی  ( مسعود جابانی )

ــ رجوی و کناره گیری از مقام ولایت ( صرافپور )

ــ  قلعه کهنه اشرف در عراق و قلعه مدرن اوورسورواز در فرانسه ـ قسمت پنجم اعضای جداشده از مجاهدین خلق مرکز خشونت و تروریسم را در قلعه اوورسورواز در فرانسه نشان می دهند ( سایت ایران قلم )

ــ دمکراسی سد راه رشد تروریسم ( مسعود جابانی )

ــ " قلعه کهنه اشرف " در عراق و " قلعه مدرن اوروسورواز " در فرانسه ـ قسمت چهارم ـ برخاستن مرده از قبر در قلعه اوورسورواز  ( سایت ایران قلم )

ــ نکشید این جوانان را!! ، داستان کوتاهی از رضا اسدی ( سایت پرواز )

ــ به اعتبار این جنبش ملی دستبرد نزنید!  ( علی کشتگر )

ــ اوور کانون اتفاقات غیر منتظره ( بهار ایرانی )

ــ شگردهای رهبری فرقه در قلعه اووروسورواز برای گردهمایی  20 ژوئن در فرانسه  ( علی جهانی )

ــ چرا مجاهدین در قبال به جریان افتادن پرونده 17 ژوئن سکوت کرده اند؟!! ( بهار ایرانی )

ــ همنوازی به سبک ریگی، رجوی ( امید پویا )

ــ نامه به خانم آنا ماریا گومش نماینده پرتغال در پارلمان اروپا ( کانون رهایی )

ــ " قلعه کهنه اشرف " در عراق و " قلعه مدرن اوروسورواز " در فرانسه ـ قسمت سوم ، اتحاد گروه تروریستی  جندالله و فرقه مجاهدین خلق ( ایران قلم )

ــ امواج یکی از شریان های حیاتی اوورسورواز در فرانسه ( بهار ایرانی )

ــ " قلعه کهنه اشرف " در عراق و " قلعه مدرن اوروسورواز " در فرانسه ـ قسمت دوم ( سایت ایران قلم )

ــ نظرگاه های رجوی و مجاهدین درباره دمکراسی و حکومت ( بهار ایرانی )

ــ نامه سپاس و قدردانی کانون ایران قلم از خانم آنا ماریا گومش عضو گروه سوسیالیست اروپا ( ایران قلم )

ــ نامه تعدادی از جداشدگان سازمان مجاهدین خلق در عراق به رئیس پارلمان اروپا ( بنیاد سحر )

ــ مجاهدین استخوان در گلوی آمریکا ( امید پویا )

ــ اهمیت ویژه گردهمایی 20 ژوئن 2009 در فرانسه برای رهبری فرقه مجاهدین ( سایت ایران قلم )

ــ اقامه دعوای بتول سلطانی عضو شورای رهبری مجاهدین در عراق ( بتول سلطانی )

ــ نامه کانون ایران قلم به رهبران احزاب اسپانیا ( ایران قلم )

ــ نامه کانون رهایی به نخست وزیر اسپانیا ( پیام رهایی )

ــ ملاقات های مادر رضوان در مجلس سوئد ( رابعه شاهرخی )

ــ نامه سرگشاده محمد سبحانی به آقای رودریگز نخست وزیر اسپانیا ( ایران قلم )

ــ دیالکتیک اندیشه و قهر، کادرسازی و کادرسوزی ( سعید شاهسوندی )

ــ مخلوق رجوی ( میترا یوسفی )

ــ مجاهدین خلق بخشي از سياست هاي خطير عراق ( آسوشیتدپرس )

ــ نماینده فرقه در پارلمان اروپا ( آن سینگلتون )

ــ افشای توطئه کثیف فرماندهی اوورسوراوواز در مورد جداشدگان و ایرانیان آزاده مقیم اروپا ـ 1 ( آریا ایران )

ــ طنز پیروزی نمایی فرقۀ رجوی! ( حامد صرافپور )

ــ توطئه مریم عضدانلو از اوورسورواز فرانسه علیه قربانیان از فرقه مجاهدین ( علی جهانی )

ــ در حاشیه گفتگو با یکی از نمایندگان پارلمان اروپا ( سعید محسنی )

ــ چه کسی به دژ اوورسورواز توجه می کند؟ ( ستار اورنگی )

 

 سایت ایران قلم از انتشار مطالب و مقالاتی که در آن کلمات توهین آمیز استفاده شده، معذور است

مسئولیت مطالب درج شده بر عهده نویسندگان آن می باشد